Click for Hannover, Saksa Forecast

tiistai 2. kesäkuuta 2009

FAQ/UKK eli usein kysyttyjä kysymyksiä

1. Jaahas, sitä ollaan taas lähdössä ulkomaille?

Niin, matkustelu ja uusien asioiden näkeminen kiinnostaa. Sitäpaitsi tiedossa kyllä oli, että edessä on vielä ainakin yksi pitempi ulkomaanjakso, koska tuohon CEMS MIM-tutkintooni kuuluu vähintään kymmenen viikon harjoittelu ulkomailla. Aluksi toivoinkin löytäväni juuri tuollaisen muutaman kuukauden pestin, mutta koko kevään kestänyt haku osoitti, että suurin osa isoista yrityksistä haluaa harjoittelijan mieluiten puoleksi vuodeksi. Nyt olen itsekin tyytyväinen, että matkasta tulee pitempi: ehtii oppia ja nähdä paljon enemmän!

2. Ai mikäs tämä CEMS MIM nyt sitten olikaan?

CEMS (Community of European Management Schools) on alunperin eurooppalainen ja lähiaikoina kansainvälistynyt johtavien kauppakorkeakoulujen ja suuryritysten muodostama yhteisö. Suomalaisista yliopistoista yhteisöön kuuluu Helsingin kauppakorkeakoulu. CEMS-koulussa opiskeleva voi hakea opiskelemaan CEMS MIM (Master's in International Management) -tutkintoa, johon sisältyy erityisiä CEMS-kursseja, vaihto-opiskelu ulkomailla, seminaareja, työharjoittelu ulkomailla, yritysprojekti yms. Valmistuessaan opiskelija saa sekä "perinteiset" KTM:n paperit omasta koulustaan, että CEMS MIM-paperit. CEMS MIM -ohjelma sijoittui v. 2007 toiseksi Financial Timesin toteuttamassa eurooppalaisten maisteriohjelmien ranking-tutkimuksessa. Lisätietoa CEMSistä englanniksi löytyy osoitteesta www.cems.org .

Minulla on siis jo kaikki muut osiot CEMS MIM-tutkinnosta tehtynä paitsi harjoittelu. Vaihdossa olin viime syksynä Wienissä, tarvittava määrä kursseja ja seminaareja on suoritettu, CEMS-kielikoe saksasta läpäisty ja kevät meni yritysprojektin parissa puurtaessa. Nyt on harjoittelun vuoro!

3. No miksi sitten Saksaan?

Ensinnäkin työharjoittelupaikan hakua rajoittaa jossain määrin kielitaito: vaikka yrityksen virallinen kieli olisikin englanti, on usein vaatimuksena myös isäntämaan kielen hallinta. Lisäksi Saksa oli aika helppo kohde, koska maa on iso, siellä on paljon kansainvälisiä yrityksiä, ja EU:n ansiosta ei tarvitse huolehtia työluvista yms. Lisäksi halusin parantaa saksantaitojani, ja minulla on jo ennestään Saksassa ystäviä. Jonkinlainen yhdistelmä kiinnostusta ja mukavuudenhalua siis.

4. Miten päädyit Rengasfirmaan? (Ja miksei yrityksen nimeä sanota blogissa suoraan?)

Hain koko kevään töitä ahkerasti, niin yritysten omilta sivuilta kuin mm. osoitteesta jobpilot.de. Luulin jo, että tuloksena oli yksi ainoa haastattelu Suomessa (sitäkään paikkaa en saanut), kun toukokuun alussa vihdoin alkoi tapahtua. Sain samoihin aikoihin pyynnön puhelinhaastatteluun Rengasfirmalta ja online-testeihin isolta kansainväliseltä Pesuainefirmalta. Myös nuo online-testit johtivat sitten puhelinhaastatteluun. Rengasfirman haastattelu kesti reilun tunnin ja osan ajasta minun piti puhua saksaa. Olin täysin vakuuttunut, että haastattelu meni huonosti, koska jouduin keskittymään saksaan enemmän kuin vastauksiini. Käytännössä vastasin siis saksankielisiin kysymyksiin vähän mitä sattuu, koska en pystynyt ilmaisemaan itseäni yhtä monipuolisesti kuin englanniksi. Minusta myös tuntui, etten aivan jokaisessa kysymyksessä ymmärtänyt, mitä haastattelija haki. Yllätyksekseni sain kuitenkin äitienpäivää edeltävänä perjantaiaamuna puhelun Rengsfirmalta, että olen saanut paikan. Koska kuitenkin myös Pesuainefirman haastattelussa (joka muuten oli erittäin lyhyt, englanninkielinen ja varsin rento) minulle oli lupailtu paikkaa Düsseldorfissa, pyysin miettimisaikaa. Viikonlopun aikana punnitsin sitten firmat, kaupungit, ystävät (Düsseldorfissa samassa yrityksessä on harjoittelijana eräs tuttuni Wienistä, toisaalta Hannover on lähempänä Mareikea) jne. Ratkaiseva tekijä oli lopulta itse työtehtävä: Pesuainefirmassa olisin tutustunut osto-organisaatioon. Rengasfirman strateginen HR kiinnosti enemmän koska teen graduani oikeastaan HR:stä, mutta myös siksi, että koska minulla ei ole aiempaa työkokemusta henkilöstöhallinnosta, en luultavasti saisi vastaavaa mahdollisuutta toiste. Haluan kokeilla, olisiko tämä minun alani.

Yritysten nimiä en blogissani mainitse ihan jo siksikin, etten tiedä, mitä yritykset siitä itse pitäisivät. Antamani nimitykset tosin rajaavat varmasti vaihtoehtoja ja helpottavat arvaamista, mutta enpähän ole ainakaan sanonut mitään suoraan näin julkisesti.

Sain muuten myöhemmin myös sen tarjouksen Pesuainefirmalta, mutta siinä vaiheessa olin jo päätökseni tehnyt ja ilmoittanut Rengasfirmalle. Mielenkiintoinen loppulisäys tähän on, että kevään ajan kanssani samassa yritysprojektiryhmässä ollut italialainen tyttö kävi pari viikkoa sitten kahdessa haastattelussa Brysselissä; tälle samalle Pesuainefirmalle ja eräälle hotelliketjulle. Tyttö valitsi hotelliketjun. Yllätyksekseni minä sainkin sitten yhtenä aamuna puhelun Pesuainefirmalta. Soittaja puhui ranskaa, ja vaikka ranskani on ruosteessa, erotin puheesta sanat "Belgique", "stage" ja "trade marketing": soittaja kysyi kiinnostustani paikkaan, jonka ryhmäkaverini oli edellisenä päivänä hylännyt! Olin kai hakenut paikkaa epätoivoissani keväällä, vaikka ranskantaitoni eivät mitenkään olisi olleet riittävät. No, ilmoitin että minulla on jo harjoittelupaikka, joten puhelu loppui lyhyeen, mutta olipa hauska yhteensattuma! Pienet ovat siis piirit Euroopassakin, ja nyt voin ylpeillä, että minulle sitä soittelee työnantajat perään ympäri Eurooppaa!

5. Strategic HR? Siis mitä sinä siellä oikein teet?

Avustan strategisessa henkilöstöhallinnossa. En tiedä tarkkaan itsekään vielä muuta kuin että kyse ei ole operatiivisesta henkilöstöhallinnosta (esim. palkanlaskenta) vaan enemmän suunnittelusta yms. Lupaan kertoa työnkuvasta lisää sitten kun se selkenee minullekin. Lisäksi tiedän, että työskentelen nimenomaan rengasosastolla, Rengasfirma kun valmistaa ilmeisesti myös muita autonosia kuten jarrusysteemejä.

6. No eikö tämä nyt ole vähän huono aika mennä töihin autoteollisuuteen?

Voihan sen niinkin ajatella, ja haastattelussa Rengasfirma kysyikin minulta, miten päädyin hakemaan töitä heiltä tällaisena ajankohtana (teki mieli kysyä vastaan, että "Miksi teillä sitten oli ilmoitus harjoittelupaikasta, jos ette harjoittelijaa pysty ottamaan?", mutta sen sijaan selitin, että minusta tämänhetkinen taloustilanne koettelee kaikkia. Esimerkiksi viime syksynä taloustilanteen takia minulta peruttiin haastattelu aivan toisella teollisuudenalalla toimivaan firmaan.) Toisaalta voi ajatella niin, että voiko olla kiinnostavampaa ajankohtaa työskennellä henkilöstöhallinnossa autoteollisuudessa: pääsenköhän näkemään eturivistä miten säästötoimenpiteistä päätetään? Sitäpaitsi en välttämättä havittele firmasta pysyvää työpaikkaa ainakaan heti harjoitteluni jälkeen, joten minua ei sinänsä haittaa jos heillä ei ole varaa nyt palkata lisää työntekijöitä.

7. Mutta mitäs se Tapani tähän sanoo?

Lähinnä "Hienoa, kulta!" ja "Olen ylpeä sinusta!". On myös uhannut kantaa minut sinne vaikka pakolla, jos jostain syystä tulisin toisiin ajatuksiin.

Vaikka ymmärrän tämän kysymyksen, koska olemme jo niin vakiintunut pari, minua häiritsee valtavasti tähän yleisesti saamani vastaus, jossa Tapania kehutaan maasta taivaaseen koska hän tukee minun uraani. Minusta parisuhteessa on itsestäänselvää tukea toista hänen urallaan. Erityisesti minua häiritsee se, että jos nainen tukee miehensä uraa, sitä pidetään luonnollisena, mutta naisensa uraa tukeva mies on muka jokin ääretön harvinaisuus ja taivaanlahja.

Täytyy myös myöntää, että meille tämä ei ole ehkä niin iso juttu kuin muille pareille, koska olemme tottuneet elämään arkemme muutenkin erikseen. Lisäksi suhteen aikana on ollut jo kaksi vastaavaa tilannetta, joten tiedämme selviävämme hyvin. Tapani on myös tulossa käymään, ensimmäistä kertaa jo heti heinäkuussa.

8. Eikö sinulle tule ikävä meitä kaikkia?

Tietysti tulee. Erityisesti sydäntä särkee kun ajattelee Emppua ja Kassua: veljenpoikani eivät ole lähtiessäni vielä edes puolta vuotta, joten menetän suuren osan heidän vauva-ajastaan. Isommat lapset ovat sentään sen ikäisiä, että pystyvät mm. puhumaan kanssani joskus Skypessä, eivätkä kokonaan unohda minua. Toisaalta pääsen vihdoin viettämään aikaa "saksalaisen siskoni" Mareiken eli Marin perheen kanssa: olen tavannut Saraa koko hänen pienen, kaksivuotisen elämänsä aikana vain pari kertaa ja viime kerrastakin on yli vuosi, joten haluan kyllä tutustua tähän pieneen ihmisenalkuun paremmin. Lisäksi pääsen jälleen viettämään paljon aikaa Marin kanssa ja elämään hänen toisen lapsen odotustaan. Tietysti tämä tarkoittaa sitten myös, että tammikuussa on taas vaikea palata takaisin, kun Saksaan jäävät niin Sara kuin todennäköisesti uusi vauvakin.

9. Tulet kai edes käymään Suomessa välillä?

No... Suoraan sanottuna en ole lainkaan varma siitä. Joulun haluan tottakai viettää Suomessa, jos vain mahdollista, mutta muuten... Ensinnäkin harjoittelupaikan palkka on mitätön, vaikka sentään suurempi kuin opintotuki. Ylimääräisiin lentoihin ei siis ole oikein varaa. Käynnit jäisivät myös auttamatta lyhyiksi viikonloppuisin. Ja jos minulla sattuu pitempi viikonloppu olemaan, niin lähden kyllä itseasiassa mieluummin lomailemaan jonnekin Keski-Eurooppaan, kun nyt kerran olen jo sielläpäin.

10. Saako tulla käymään?

Tottakai! Kannattaa kuitenkin huomioida, että suoria lentoja ei Suomesta ole, mutta voin kyllä tulla esim. Hampuriin vastaan mahdollisuuksien mukaan. Sieltä pääsee Hannoveriin junalla parissa tunnissa, ja perheenjäsenille yms. on se etu, että matkaan voi sisällyttää helposti myös vierailun Marin luona. Majoitustilaakin pitäisi löytyä; asunnossani on kokoa kokonaista 45 neliötä. Tervetuloa siis vierailulle!

11.Milloin sinä sitten lähdet?

Lento on perjantaina 3.heinäkuuta iltapäivällä. Vietän viikonlopun Hampurissa Mareiken luona ja siirryn Hannoveriin todennäköisesti maanantaina. Työt alkavat maanantaina 13.7. ja loppuvat tasan kuuden kuukauden kuluttua, eli 13.1.