Click for Hannover, Saksa Forecast

keskiviikko 11. marraskuuta 2009

Viikonloppu Hampurissa

Käydessäni pari viikkoa sitten saattamassa Tapanin lentokentälle ja sen jälkeen Marin luona kylässä, päätimme Marin kanssa että olisi taas aika viettää kokonainen viikonloppu yhdessä. Edellisillä käynneillä olin ehtinyt olla Hampurissa vain lyhyesti, ja silloinkin huomio kiinnittyi vieraisiin – Tapaniin, Lottaan, Hanneleen… Ja parin kuukauden päästä tapaamisemme harvenevat taas kovasti, joten pitää käyttää nyt tilaisuus hyväksi. Niinpä merkitsimme molemmat kalentereihimme kokonaisen viikonlopun, ja viime perjantaina lähdin suoraan töistä junalla Hampuria kohti. Hampurissa satuin vielä samaan bussiin Sebastianin kanssa, joka oli juuri tulossa töistä. Ilta vietettiin pizzan ja telkkarin seurassa.

Lauantaina aamupalan jälkeen oli ohjelmassa leipomista. Tämä oli itse asiassa minun toiveeni, koska oma kaasu-uunini näyttää sen verran vanhalta ja epäilyttävältä, etten sitä ole viitsinyt ruveta testailemaan, joten en ole päässyt leipomaan muutamaan kuukauteen. Teimmekin sitten kahta erilaista pikkuleipätaikinaa, joista syntyi kolmenlaisia pikkuleipiä. Sarakin oli ahkerasti mukana auttamassa, varsinkin siinä vaiheessa kun osa pikkuleivistä koristeltiin suklaakuorrutteella ja sokerisydämillä. Kuten alla olevista kuvista näkyy, käytettiin osaan kekseistä suomalaisia piparimuotteja. Saksalaiset leipovatkin pikkuleipiä lähinnä jouluksi, vaikka minusta nuo eivät olleet millään lailla jouluisia – mutta eipä me niihin laitettukaan vielä edes minkäänlaisia joulumausteita.


Sara katselee piirrettyjä aamukylvyn jälkeen.


Sara valmistautuu leipomaan.






Lopputulos.

Iltapäivällä Saran nukkuessa päiväunia kävi Mari lainaamassa erään ystävänsä autoa, ja kävimme viikonloppuostoksilla: Saralle vaippoja, Tommylle kissanruokaa ja kissanhiekkaa ja Lidlistä kärryllinen ruokaa. Eläinkauppa, josta Tommyn tarvikkeet ostettiin, oli valtava, oikea eläinhypermarket, ja niin täynnä kaikkea eläinkrääsää, että alkoi miltei harmittaa ettei minulla ole enää kissaa, jolle sieltä olisi jotain kivaa voinut katsella. Kaupassa oli myös eläimiä myytävänä, kävin pikaisesti vilkaisemassa kaneja ja marsuja aitauksissaan.


Koko perhe skypessä Sebastianin vanhempien kanssa.

Illan vietimme taas television ääressä. Mulla kun ei ole telkkaria täällä, niin on ihan kiva viettää Marin luona rauhallisia koti-iltoja herkkujen kera amerikkalaisten rikos- ja lääkärisarjojen seurassa.

Sunnuntaiaamupäivän vietimme Marin kanssa rentoutuen sillä aikaa kun Sebastian ja Sara olivat jumalanpalveluksessa. Päivällä sitten pakkasimme lounaan mukaan ja menimme syömään sen Sebastianin työpaikalle. Mari ja Sebastian ovat tällä viikolla Sebastianin työkonferenssissa Baselissa, joten Sebastianilla oli vielä sunnuntaina paljon tekemistä töissä, mutta halusimme silti syödä yhdessä. Lounaan jälkeen Sara nukkui päiväunet, joten minä ja Mari autoimme Sebastiania mukaan lähtevien tavaroiden luetteloinnissa ja pakkaamisessa. Siinä erinäisten lippusien ja lappusien määriä laskiessani minua kyllä alkoi huvittaa ajatus, että tässä sitä vaan Sirje tekee sunnuntaina vapaaehtoistyötä uskonnolliselle organisaatiolle (Sebastianin työnantaja on Joyce Meyer). Päätin ajatella hommaa ennemminkin ystävien auttamisena ja tein kiltisti osani.

Sunnuntaina oli jostain syystä Verkaufsoffener Sonntag, eli kaupat olivat auki, joten ennen junani lähtöä kävimme vielä Marin ja Saran kanssa vähän kävelemässä keskustassa. Porukkaa oli aivan hirveästi! Sara tosin ei ollut parhaalla mahdollisella tuulella. Se tyttö muuten osaa tekeytyä hyvin pieneksi ja surkeaksi, jos ei jotain halua. Esimerkiksi lähtiessämme Sebastianin työpaikalta minun oli tarkoitus laittaa Saralle kengät jalkaan, kun Mari kävi vessassa. Sara kuitenkin päätteli tästä, että ehkä hänet nyt aiotaan laittaa johonkin ilman vanhempia, joten kun yritin työntää kenkää tytön jalkaan, tämä laittoi jalat ristiin, veti itsensä kyyryyn ja olkapäät korviin ja katsoi minua erittäin surkeasti isoilla silmillään. Mikään maanittelu ja leikinlasku ei auttanut, ennen kuin Sebastian tuli laittamaan ne kengät. Tyttö osasi olla niin pienen ja surkean näköinen siinä kyyhöttäessään, ettei voinut kuin nauraa.

Saimme muuten taas myös hyvän näytteen 2,5-vuotiaan keskittymiskyvystä. Saralla on oma pieni vaaleanpunainen hiusharja, jolla hän oli harjannut minun hiuksiani. Kun harjaa seuraavan kerran olisi tarvittu, ei se tietenkään ollut omalla paikallaan hyllyssä, joten Mari passitti Saran huoneeseensa sitä etsimään. Sara menikin tomerana huoneeseensa, josta alkoi kuulua etsimisen ääniä ja silloin tällöin ”Minun harja! Missä se on?” -tyyppistä mutinaa. Vähän ajan kuluttua kuuluikin iloinen ”Löysin!”-huudahdus. Sara tulla tömisti olohuoneeseen kasvot loistaen kuin se kuuluisa Naantalin aurinko. ”Minä löysin sen!” tyttö ilmoitti iloissaan – ja nosti meidän nähtäväksi puisen leikkiveitsen. ”Minä löysin minun veitsen!”

Saran ilahtuneisuudesta huolimatta tämä upea etsintätulos ei jostain kumman syystä tyydyttänyt äitiä, joka passitti Saran takaisin, meni itse perässä ja löysi harjan keskeltä lattiaa.

Tämä viikko on alkanut valitettavasti vähän kurjasti. Maanantaina töissä alkoi kurkku tuntua karhealta ja olo huonontua, ja seuraavan yön nukuinkin erittäin huonosti, heräillen ja nähden levottomia kuumeunia (minun piti täyttää jotain Excel-taulukkoa, mutten ollenkaan tiennyt miten - onkohan tullut käytettyä vähän liikaa Exceliä töissä?). Tiistaiaamuna olo oli aika kurja, ja ilmoitin töihin että olen flunssassa. Iltaa kohti olo parani hiukan, mutta en mennyt tänäänkään töihin. Kuumetta ei taida enää olla, mutta olo on edelleen tukkoinen. Parempi levätä tänäänkin, että ehdin vielä parantua viikonlopun Budapestin-matkaan mennessä! Sikainfluenssasta tässä tuskin on kyse, koska kuume ei noussut nopeasti ja korkealle, eivätkä lihakset ole kipeät. Sitä paitsi se epidemia taitaa tällä hetkellä olla pahempi siellä pohjoisessa, täällä ei tietääkseni tällä hetkellä ole menossa edes mitään riskiryhmien rokotusta.

maanantai 9. marraskuuta 2009

Kaupunkikierros japanilaisten kanssa ja jälleen vähän historiaa

Tänään on muurin kaatumisesta 20 vuotta. Sen kunniaksi Deutsche Bahn tarjoaa kotisivuillaan lippuja kaikkialle Saksassa 20 eurolla tämän illan ajan. Olenkin tässä jo yli tunnin yrittänyt ostaa lippuja viikonlopuksi Hampurin lentokentälle ja takaisin (normaalihinta alennuksineen 30e/suunta, joten säästäisin yhteensä 20e). Valitettavasti aika moni muukin Saksan 80 miljoonasta asukkaasta on ilmeisesti ostamassa lippuja, koska sivut ovat täysin tukossa. Tunnelma on kuin Madonnan konserttilippuja jahdatessa...

Palataanpa tässä odotellessa viime viikkoon. Töissä oli käymässä pari vierasta Japanista, ja torstai-iltana heille järjestettiin opastettu kiertokävely, jonne pääsin toisten HR-harjoittelijoiden kanssa osallistumaan. Valitettavasti sää oli sateinen, joten varsinkin loppukierroksen aikana oltiin aika kylmissämme. Kierros oli kuitenkin erittäin hyvä, opas osasi asiansa ja minäkin opin uusia asioita Hannoverista. Sitäpaitsi kierroksen jälkeen menimme syömään panimoravintolaan, ja Rengasfirma tarjosi! Mun annos koostui perunaröstistä, salaatista ja graavi- ja kylmäsavulohesta. Melkein tuntui joululta niitä syödessä :)

Kierroksella opas kertoi kiinnostavan historiallisen tarinan Iso-Britannian kuningas Yrjö I:stä. Yrjöhän oli alunperin Hannoverin vaaliruhtinas ja nousi brittien valtaistuimelle, kun kuningatar Annalta ei jäänyt perillistä. Hannoverissa asuessaan Yrjö meni naimisiin serkkunsa, Cellen Sophia-Dorothean kanssa. Liitto oli järjestetty, eikä onnellinen: kerrotaan, että kuullessaan kihlauksestaan Sophia-Dorothea kieltäytyi ehdottomasti menemästä naimisiin sialta näyttävän Yrjön kanssa, ja pyörtyi äitinsä käsivarsille tavatessaan ensi kertaa anoppinsa ja tulevan miehensä. Yrjökin oli kiinnostunut Sophia-Dorotheasta vain tämän rahojen takia. Pariskunta sai kaksi lasta, mutta Yrjö oli kiinnostuneempi rakastajattaristaan, erityisesti Melusina von der Schulenburgista, josta hän kieltäytyi luopumasta perheensä aneluista huolimatta.

Nuori Sophia-Dorothea oli siis hylätty ja yksinäinen, mutta kuinkas sitten kävikään - kuvaan astui mukaan komea ruotsalainen aatelismies Philip Cristoph von Königsmarck (miksi nämä nuoret ja komeat upseerit on aina ruotsalaisia?). Tämä suhde oli ilmeisesti ainakin alkuun varsin platoninen, mutta kehittyi sittemmin läheisemmäksi. Yrjö ei tietenkään moista suvainnut, ja heinäkuisena aamuna 1694 von Königsmarck yksinkertaisesti katosi. Vuosia myöhemmin useampi aatelismies tunnusti kuolinvuoteellaan, että von Königsmarck oli puukotettu ja ilmeisesti heitetty Leine-jokeen. Sophia-Dorotheakaan ei selvinnyt aviorikoksesta rangaistuksetta, vaan hänet teljettiin loppuelämäkseen Ahldenin linnaan. Linnassa Sophia-Dorothea eli yli 30 vuotta yksin ja tiukasti vartioituna, samaan aikaan kun hänen useita rakastajattaria pitänyt aviomiehensä nousi Iso-Britannian valtaistuimelle - lempirakastajattarensa mukanaan.

Huomenna yritän sitten kirjoittaa viikonlopusta, jonka vietin Hampurissa Marin luona. Nyt takaisin jatkamaan junalippujen metsästystä.