Click for Hannover, Saksa Forecast

tiistai 26. tammikuuta 2010

Hannover on nähty, nyt on edessä seuraava kaupunki...

Hannover ja harjoittelu Rengasfirmassa olivat hienoja kokemuksia. Pääsin tutustumaan saksalaiseen elämänmenoon, suureen kansainväliseen yritykseen ja HR:n. Sain viettää aikaa Marin perheen kanssa, ja kolusin ahkerasti läpi Pohjois-Saksan kaupunkeja.

Hannoverista palattua elämä lähtikin viemään yllättävän kovaa vauhtia. Miten kotiinpaluun jälkeen kävikään, siitä voitte lukea lisää uudesta blogistani, Ookkonää Oulusta?

Viimeiset viikot Hannoverissa

Palatessani Suomesta sain yllätyksekseni huomata, että Hannoverista joululomalle lähtiessäni alkanut luminen talvisää jatkui: kaupungissa oli lunta ja pakkasta! Eniten 25 vuoteen, kertoivat paikalliset. Minullehan tämä sopi, koska olin jo lopen kyllästynyt Pohjois-Saksan aina märkään ja tuuliseen säähän. Hannover päätti ilmeisesti näyttää minulle ennen lopullista lähtöäni vielä parhaat puolensa.

Saran pikkusisko Miia syntyi sitten 30.12., ja minua olisi tietysti kovasti houkutellut mennä kylään heti kun mahdollista, mutta maltoin mieleni ja odotin seuraavaan viikonloppuun. Sitä ennen torstaina aloitti töissä seuraajani Ioana, jonka kanssa tulin toimeen erinomaisesti. Ioana ei ole CEMS-opiskelija, mutta muistuttaa minua kovasti kaikista CEMS-tuttavistani, koska on erittäin ulospäinsuuntautunut ja sosiaalinen, ja vaikka on kotoisin Romaniasta, on opiskellut niin Bremenissä, Milanossa kuin Alankomaissakin. Lisäksi koska Ioana on kotoisin vuoristoisesta Transilvaniasta, hän oli kanssani täysin samaa mieltä Pohjois-Saksan ilmastosta ja saksalaisten kyvyttömyydestä tulla toimeen lumen kanssa. ”Romania ei ole kovin kehittynyt maa, mutta jos mekin saamme lumet aurattua, niin miksi se on niin vaikeaa saksalaisille?!”, Ioana valitti.

Ja tosiaan, ainakin Hannoverissa ihmiset olivat ihan ihmeissään lumen kanssa. Keskustan kävelykatuja ja jalkakäytäviä ei juuri aurattu, vaan sen sijaan niille kaadettiin säkkikaupalla suolaa. Tästä seurauksena oli käsittämättömän liukas suolan sekainen sohjolumi, joka värjäsi kengät harmaiksi. Ja todellakin muuten liukas, en ole varmaan liukastellut niin paljon koko elämäni aikana Suomessa. Olisivat sitten jättäneet vaikka lumen kokonaan silleen, niin se olisi pian pakkautunut pitäväksi, mutta ei... Hiekoitusyrityksetkin oli aika heikkoja.

Toisin kuin vaalealla isosiskollaan, Miialla on jo nyt paksu tumma tukka. Pikkuinen vie tietysti kaikkien huomion, minkä kyllä sitten huomaa niin Saran kuin Tommy-kissan käytöksessakin. Huomiohakuisuuteen olenkin kyllä tottunut jo Aikun ja Jennin luona, jossa Empun ja Kassun synnyttyä on saanut varautua siihen, että noin kymmenen sekunnin sisään sohvalle istuutumisesta on syliin kiipeilemässä kaksi pikkutyttöä ja yksi kissa, ja arempi kissakin norkoilee jossain lähistöllä.

Syntymäpäivääni vietin siis Marin luona. Mitään kovin erikoista ei tehty, mitä nyt syötiin edellisenä päivänä itsetehtyjä hampurilaisia ja sunnuntaina oli tarjolla iltapäiväteen kanssa munkkeja ja donitseja. Tarkoitus onkin sitten juhlia vähän suuremmin Oulussa yhdessä Tapanin kanssa. Maanantaina tosin sain sitten vielä töissä kukkia. Saksassa aikuisetkin synttärit onkin selvästi isompi juttu kuin Suomessa, eikä onnea saa toivottaa etukäteen, koska se tuo huonoa onnea!

Keskiviikkona tarjoilin viimeisen päiväni kunniaksi työkavereille suomalaista suklaata ja salmiakkia, ja sain tiimiltä lahjaksi pyyhkeen (”Että voit sitten saunoa siellä Suomessa!”) ja laadukkaan kynän. Illalla mentiin vielä Ioanan, Birten, Antjen ja tämän kämppiksen kanssa mun jäähyväisdrinkeille Bar Celonaan. Kauan ei tietenkään voitu olla, kun toisilla oli vielä seuraavana päivänä töitä, mutta kivaa oli silti!

Torstaina kävin ilmoittamassa kaupunginosatoimistossa muuttavani ulkomaille, pakkasin ja tein viimeisiä ostoksia. Perjantaina siivosin ja lähdin jo päivällä Hampuriin. Pelkäsin hetken saksalaisten ottaneen jo mallia VR:n toiminnasa, kun kesken matkaa tuli kuulutus, että ”Ajetaan nyt Lüneburgiin asti ja katsotaan sitten miten siitä eteenpäin!”, mutta päästiin kuitenkin lopulta jostakin raideviasta huolimatta Hampuriin vain 10 min myöhässä.

Eri maissa asuminen ja uusien ihmisten tapaaminen on kyllä hienoa, mutta lähdön jälkeen on ehdottomasti kaksi hetkeä, jolloin kadun sitä eniten: 1. jättäessäni hyvästejä kaikille uusille ystäville ja tuttaville ja 2. raahatessani jälleen kerran kakskytkiloista hemmetin isoa matkalaukkua milloin millekin metroasemalle tai bussipysäkille toivoen samalla, että se ei oikeasti paina viittäkymmentä kiloa, vaikka siltä tuntuu. Onneksi erityisesti Saksassa paikalliset miehet ovat useampaan otteeseen kunnostautuneet tarjoamalla minulle apuaan portaissa tai laukkua nostellessa.

Viimeisenkin Saksan viikonloppuni kulutin nauttimalla Marin, Sebastianin, Saran ja Miian seurasta. Löhöttiin sohvalla, katsottiin telkkaria, syötiin itsetehtyä pizzaa, käytiin vähän shoppailemassa läheisessä ostoskeskuksessa jne. Sunnuntaina iltapäivällä oli sitten viimein aika lähteä. Onneksi Marin perhe on tulossa juhannukseksi Suomeen, niin ei hyvästitkään tuntuneet niin pahoilta.

Air Berlin oli muuttanut aiemman suoran Hampuri-Helsinki –lentoni välilaskulliseksi, joten ensin oli lennettävä pikkuisella Bombardierilla Düsseldorfiin. Muuten ihan ok, mutta ääni oli kyllä varsinkin nousussa kauhean kova. Düsseldorfissa oli 45 minuutin vaihtoaika, joka riitti erinomaisesti. Helsinki-Vantaalla koin laukun suhteen positiivisen yllätyksen. Hihnalle alkoi ensin tulla kaksi tuntia myöhässä olevia laukkuja Teneriffalta, joten mietin jo kauhuissani, kuinka kauan oikein joutuisinkaan seisomaan odottamassa. Siinä samassa bongasin kuitenkin oman laukkuni joukosta. Ikinä en ole ennen saanut Helsinki-Vantaalla laukkuani yhtä nopeasti! Jenni oli kiltti ja haki minut lentokentältä. Olin muuten onnistunut pakkaamisessa lopulta hyvin: laukku painoi 19,6 kiloa!

Aikataulu oli kieltämättä Suomeen palatessa tällä kertaa tavanomaista tiukempi, koska heti maanantaiaamuna minun piti lähteä pendolinolla Ouluun työhaastatteluun. Yöunet jäi kyllä vähän lyhyiksi... Mutta mitä sitten tapahtuikaan, siitä lisää vähän myöhemmin!

Joululoma

Viimeinen viikko ennen joululomaa oli kiireinen niin töissä kuin muutenkin. Yritin saada valmiiksi kaikki keskeneräiset asiani, että voisin tammikuussa keskittyä seuraavan harjoittelijan kouluttamiseen. Lisäksi oli hyvästeltävä muut ulkomaiset harjoittelijat, joista suurin osa lopetti ennen joulua. Oli siis niin Evan, Andreean kuin Danielinkin hyvästelytilaisuudet työaikana, että lisäksi Danielin lähtöillanvietto (käytiin syömässä pienellä porukalla tapaksia). Myös Rengasfirman joulujuhlat osuivat tuolle viikolle, ja vaikka ne tällä kertaa säästösyistä järjestettiinkin firman tiloissa, niin erittäin onnistuneet kyllä oli. Alkoholia tosin ei tietenkään ollut tarjolla, joka sitten mm. vähensi ihmisten tanssihaluja, mutta ruoka oli tosi hyvää ja koristelukin niin hieno, että olisi helposti voinut unohtaa olevansa työpaikalla.


Katharina ja Birte koristelevat lebkucheneita joulujuhlissa.


Joulujuhlatunnelmaa: vasemmalta Eva, Katharina, Andreea, minä ja Antje.

Viimeisen lomaa edeltävän työpäivän aamuna sain kokea yllätyksen: ulkona satoi lunta! Ja sitä satoikin sitten koko päivän. Oli kiva vetää 20kg painoista laukkua lumisohjossa metroasemalle... Aloitin joululoman viettämällä ensimmäisen yön Marin ja Sebastianin luona. Valitettavasti Saralle nousi korkea kuume ja aamulla tyttöparka alkoi oksennella. Yritin pysytellä kaukana, etten veisi tautia mukanani Aikun ja Jennin luo. Varovaisuus osoittautui turhaksi: saapuessani sain kuulla, että Emppu oli oksentanut edellisenä päivänä, ja seuraavien päivien aikana taudissa olivat sitten myös Nini ja Kassu. Sain muuten myös vähän tuntumaa jo näihin Finnairin matkatavaraongelmiin, koko kone nimittäin odotti laukkujaan tunnin verran Helsingissä...

Sunnuntaina kävin viemässä tavaroita Markkinatielle, ja Indin, Jennin äidin ja tämän miehen kanssa lasten kauneimmissa joululauluissa. Indi oli närkästynyt, kun Joulupuu on rakennettu –laulussa laulettiin ”kallis vapahtajamme” ja ”paras joululahjamme”, eikä ”kallis jouluvapamme”, kuten sanat hänen mielestään menivät. Maanantaina hoitelin asioita ja viimeisiä joululahjaostoksia kaupungilla. Erityisesti matkahuollossa ja kirjakaupassa oli aivan täyttä. Muuten nautin lasten ja kissojen seurasta. Ennenkuin muutin Helsinkiin kävin silloin tällöin Aikun ja Jennin luona yökylässä, mutta sitä ei ole tapahtunut enää vuosiin. Nyt tytöt olivat innoissaan, kun olin taas yötä, ja vielä monta peräkkäin. Kinastelua aiheutui tietenkin siitä, kumman huoneessa minun pitäisi nukkua, joten nukuin sitten vuorotellen molempien huoneessa. Kissat tykkäs kanssa, kun oli taas joku jolta sai huomiota, erityisesti Pinkki pyrki syliin aina kun istuuduin. Emppu ja Kassu olivat tietysti kasvaneet, mutta erotin kyllä pojat edelleen ongelmitta. Jännä huomata, miten erilaiset luonteet pojilla on jo nyt: Emppu on iloinen ja nauravainen, Kassu vähän epäluuloisempi, mutta nopeampi oppimaan.


Pojat auttaa äitiä tyhjentämään astianpesukonetta.

Tiistaiaamuna herätessä mullakin oli sitten huono olo. Tietysti juuri sinä päivänä, kun pitää istua viis tuntia bussissa... Päivällä olo onneksi vähän parani, ja selvisin bussimatkastakin kunnialla, enkä oksentanut kertaakaan. En kyllä myöskään syönyt mitään ennenkuin sitten illalla kotona vähän kanaa ja riisiä ja äidin tekemää mustikkakeittoa. Sattui vielä hyvin, että bussissa kurjana kotiinpääsyä odotellessani mietin, että pitäisi olla äidin mustikkakeittoa niinkuin aina lapsena, kun oli vatsatauti. Kotona sitten äiti olikin leipomassa jouluksi Tapanille mustikkarättänöitä (Tapanin suurinta herkkua, ja mun vanhemmathan tunnetusti aina hemmottelee Tapanin pilalle) ja teki minulle loppumustikoista keiton!

Keskiviikko kului tietysti siivotessa, ja alkuilta jännättiin, milloin Tapani pääsee perille. Lumisateen takiahan VR oli ihan sekaisin, ja Tapani onnistui kyllä pääsemään kunnialla Pieksämäellä junabussiin, mutta sitten bussi joutui ensin odottamaan kahdesti jumiin jääneen rekan takana ja putosi sitten lopulta rekkaa kiertäessään itsekin penkkaan. Tapani oli sitten lopulta perillä 1h20 min myöhässä. Aatonaattona saapuivat myös Hyde ja Pasi lasten kanssa. Sitten saunottiin, ja ehdittiin myös koristella kuusi ennen nukkumaankäyntiä.

Aattona heräsin aikaisin, ja kömmin yläkertaan, jossa iskä oli tietysti jo keittämässä puuroa ja Jaanika katselemassa lastenohjelmia. Aamupäivä oli paljon rennompi, kun kuusi koristeltiin jo aatonaattona, joten mä ehdotan samaa tapaa jatkossakin. Lepäiltiin ja valmistauduttiin iltaan, ulkoiltiinkin vähän. Huvitti kyllä hiukkasen, kun Lumiukkoa oli telkkarin ääressä katsomassa minä, äiti ja Tapani, lapset katsoivat samaan aikaan toisesta telkkarista jotain muuta. Pukki tuli viideltä, mikä oli hyvä päätös, koska oli helpompi keskittyä ruokailuun myöhemmin, kun lapset eivät olleet enää kuin tulisilla hiilillä. Sain ihania lahjoja: hyviä kirjoja, korun, suklaata, etsimäni toalettilaukun jne. Lapset sai Nintendo DS:t, joista Tapani oli kovin kateellinen.

Vieraat lähti joulupäivänä, joten meillä oli sitten pari päivää aikaa rentoutua, kuunnella joululauluja, lukea kirjoja ja syödä herkkuja. Pelattiin jopa kaikki neljä yhdessä yhtä vanhaa seurapeliä! Sunnuntaina ajelimme sitten Tapanin kanssa Alavudelle. Ajokeli oli aika pöllyävä, mutta perille selvittiin ongelmitta.

Alavudella Tapani työskenteli päivät terveyskeskuksessa, minä taas lepäilin, kävin Keskisellä ja olin anopin hemmoteltavana. Uusivuosi vietettiin aika kesysti anopin kanssa kolmestaan juustojen ja viinin kera, kun Tapani oli vähän kipeänä.
Lauantaina ajeltiin Helsinkiin, Tapani ehti vihdoin nähdä pitkästä aikaa Emppua ja Kassua, ja sunnuntaina lähdin sitten takaisin Hannoveriin, Tapani matkusti vielä viikoksi takaisin Alavudelle. Kokonaisuutena täytyy sanoa, että oli oikein kiva joulu. Sain viettää aikaa perheen ja Tapanin kanssa, ja sääkin suosi, siis siinä mielessä että ulkona oli koko loman ajan kylmää ja kaunista!